SeoWordpress

Sitemap Nedir? Site Haritası Kapsamlı Rehber 2022

Sitemap nedir? Site haritası kapsamlı rehberi ile sizlere site haritasında yer almaması gereken url tipleri, site haritasında varolan limitler ve site haritasının önemine değineceğiz.

Öncelikle site haritamız arama motorlarından gelecek olan trafiğimizin en önemli adımı olan sitemizi tarama adımına önayak olan en büyük etken. Arama motoru botları sitemizin hiyerarşisini ve varolan dosyaların içeriğini iyi anlar ise ilgili kullanıcılara doğru bir sunum hizmeti verir.

Arama motorları içeriğinizi tarar, uygun bulursa indeksler ve sonrasında ilgili anahtar kelimelere göre onları ilişkilendirerek sunar.

Sitemap Nedir? Site Haritasının Önemi

Arama motorları tarama işlemi yaptıktan sonra varolan urlleri inceler ve amaçları hakkında bilgi edinir.

Örneğin aynı amaca hizmet eden bir sayfanız var ise birini amaca uygun olarak kabul eder ve indeksler diğerini ise kopya veya aynı amaca hizmet ettiğini ifade ederek indekslemez. Burada bize düşen site haritamızı titiz bir şekilde oluşturmak.

Sitemizde bulunan içeriği ben buyum dercesine çeşitli arama motorlarına hiyerarşik yapısı ve farklı dosya tipleri içerir şekilde sunmayı sağlar.

Site haritası olmadan tarama yapılmıyor mu? Dediğinizi duyar gibiyim evet arama motorları sitemizi tarar ancak hızlı bir şekilde bizim onlara sunmamız indeks alma konusunda bir hayli fark oluşturur.

Site haritası, site map derinliği

Site haritanızda özellikle güncelleme sıklığını ve önceliğini belirleyebilir ve sitenizin en önemli sayfalarının tarama sıklığını artırabilirsiniz.

Örnek üzerinden gidelim site haritamızda düzenli bir şekilde bulunan sayfa 6 ya arama motoru örümcekleri hızlı bir şekilde ulaşırken, web site üzerinde (crawl) tarama derinliği söz konusu olunca 3 adımda ulaşabilir. Özellikle derin sayfalarınızın indeks alması için site haritası şart.

Xml site haritaları, köprü ve daha önce keşfedilen urllerden sonra GoogleBot için taranacak en önemli ikinci url kaynağıdır. Bu çok büyük ve hafife alınmamalı. Gary İllyes

Bir sitemap dosyası, tarayıcıya sitenizde önemli olduğunuz belirtiğiniz dosyaları sunar. Ayrıca bu dosyalar hakkında değerli bilgiler içerir. Güncelleme, değişim sıklığı ve dil verisi.

Sitemap Faydaları?

Google, Yandex, Bing arama motorları sayfalarınız hakkında çok hızlı bilgi sahibi olabilir, dizinleme işlemi ve arama sonuçlarında yer almanız hızlanır. Derinlik içeren alt sayfalarınız çok çabuk bulunur ve taranır.

Google search console üzerinden sunulan site haritanızın olası 3xx, 4xx, 5xx hatalarını izleyebilir gerekli aksiyonları hızlıca alabilirsiniz.

Site Haritasında Urller için Hangi Özellikler Sunulur

Her bir Url hakkında aşağıdaki ek meta verilerle arama motorlarının siteyi daha akıllıca tarayabilmesini sağlar.

  • En son ne zaman güncellendiği,
  • Ne sıklıkla değiştiği,
  • Diğer urllere göre önem sırası

Destekleyen tarayıcıların tüm urlleri almasına ve ilişkili meta verileri kullanarak daha fazla bilgi edinmesini sağlar.

Kocaman Not: Site haritası yeni bir sitenin hızlı taranması ve indekslenmesi konusunda hızlı reaksiyon almanızı sağlar. Site haritanızı eklediğiniz için üst sıralarda yer alacağınızı, size öncelik tanınacağını düşünmeyin.

Tabi ki faydası olacak ve içeriğiniz kullanıcılara daha iyi ve hızlı sunulacak ancak çok fazla önemsemek doğru değil. Önemsemeniz gereken hususlara dikkat etmeniz gerekir.

Her web sitesi sitemap sunmak zorunda değil. Ayrıca uzantısının xml olması gerekmiyor. Rss, mRSS, Atom 1.0, text yapısı ile veya sitemap_index.xml gibi farklı isimlendirme ile sunabiliriz.

Sitemap Kullanması Gerekmeyen Site Yapıları

  • Tek Sayfalık Site
  • SaaS uygulamaları
  • Portföy sitesi

Kaç Çeşit Sitemap Var?

Farklı medya türleri içeren sitemap alt site haritaları oluşturabilirsiniz. Bunları sıralayalım.

  • Görsel
  • Video
  • Google News
  • Mobil
  • Ürün(Product)
  • Dil Sayfası

gibi birçok konuya özel sitemap oluşturabilirsiniz. Site haritası oluşturmak için Google kaynakları kullanabilir, detay bilgiye erişebilirsiniz.

Sitemap Yönergeleri

Doğru kodlama, karakter çıkışı ve url biçimine dikkat etmeniz gerekir. Utf-8 karakter kodlamasını kullanmanız gerekir.

Mutlak url kullanmanız gerekir. Örneğin https://www.siteadresi.com/sitemap.xml site adresiniz varise /sayfa-1.html şeklinde sunmak yerine https://www.siteadresiniz.com/sayfa-1.html sunmanız doğru olacak.

Sitemap Sınırları Neler?

Site haritanızın gzip yöntemiyle sışıkıştırılarak sunulması önemli. Tek bir site haritası en fazla 50mb ve 50.000 url içerebilir. Bu yüzden site haritanızın bölmeniz önemli.

Resimler için oluşturulan site haritalarında max. 1.000 url eklenebilir. Her Url loc ve lastmod xml etiketlerinin yer alması önemli. Özellikle görsel sitemap için bölme işlemini kullanmanız gerekir.

Cdn kullanarak resimleri kullanıyorsanız, url adreslerinin dizinde bulunması gerekmiyor. Cdn adreslerini konsol üzerinden doğrulama işlemi yaparak kullanabilirsiniz.

Sitemap Yer Almaması Gerekenler

  • Kullanıcılar için çok gerekli olmayan hesap sayfaları, bazı formlar, favoriler gibi açılış sayfası olmayan yardımcı sayfalar,
  • Yeniden yönlendirme(3xx), istemci(4xx), sunucu(5xx) hata sayfaları,
  • Parametreli ve kimlik, oturum sayfaları,
  • Standartlaşmış, yinelenen veya filtreleme, sayfalama(paged) içeren sayfalar,
  • Robots.txt tarafından engellenen sayfalar,
  • Noindex içeren sayfalar,
  • Canonical olarak yanlış yapılandırılmış sayfalar,

gibi tüm sayfalar site haritanızda sunulmaması gerekir.

Doğru ve planlı bir şekilde yapılandırılmış sitemap dosysı, google searc console tarafından takip için dizine eklenen veya çeşitli problemlere göre ayrılarak gösterilir. Burada tek bir dosya üzerinden incelenebilir bir dosya yerine bölümlendirilmiş şekilde sunarak kolayca incelenebilir hale getirmek fayda sağlar.

Kocaman Not: Search Console’a 500 site haritası eklenebilir.

Sitemap Oluşturma

Hazır Cms sistemlerinde wordpress gibi eklentiler yardımıyla site haritası oluşturabilirsiniz. Site haritanıza genelde kök dizinde yer vermeli ve robots.txt içerisinde belirtmeniz yararınıza olacak.

1.Tanımlama(Declaration)

<?xml version=”1.0″ encoding=”UTF-8″?> <urlset xmlns=”https://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9″></urlset>

Bu tanım tarayıcılara site haritanızı tanımlar.

2.Url Eklemek(Addings Url)

<urlset> dosyayı kapsüller ve geçerli protokol standardını referans eder. Örnek bir site haritası:

<?xml version=”1.0″ encoding=”UTF-8″?>
<urlset xmlns=”https://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9″><url>
<loc>https://www.bilgisayiyorum.com/xml-dosyasi-nasil-acilir/</loc>
</url>
</urlset>

<url> etiketi eklemeye devam ederek daha fazla url ekleyebilirsiniz. Diğer etiket türleri bu etiketin altında olan hiyerarşide devam eder.

3.Değişme Sıklığı(Last Mod)

Url’in olası değişme sıklığını bildirmemizi sağlar. GoogleBotları için önemlidir.

<sitemapindex xmlns=”http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9″>

<sitemap><loc>https://bilgisayiyorum.com/post-sitemap.xml</loc>

<lastmod>2022-05-19T09:20:55+03:00</lastmod>

</sitemap>

</sitemapindex>

Bir site haritasına <changefreq> ve <priority> ekleyebiliriz ancak Google tarafından bu 2 etiket yoksayılıyor.

John Mueller: Changefreq ve priority için Google ve diğer arama motorları tarafından dikkate alınmadığını 2017 yılında yineledi.

Kocaman Not: Xml dosyalarınızdaki tüm değerler gibi, site haritanızdaki url değerleri entity-escaped olmalı.

Entity escaping

Site Haritası dosyası UTF-8 olarak kodlanmış olmalı. (bunu genellikle dosyayı kaydederken yapabilirsiniz). Tüm XML dosyalarında olduğu gibi, aşağıdaki tabloda listelenen karakterler için tüm veri değerleri (URL’ler dahil) ‘entity escape’ kodları kullanmalı.

KarakterKaçış Kodu
Ve işareti&&amp;
Tek Tırnak İşareti&apos;
Çift Tırnak İşareti&quot;
Şundan Daha Büyük>&gt;
Bundan Daha Az<&lt;

Dinamik Sitemap Nasıl Oluşturulur?

Herhangi bir programlama dili ile programatik olarak dinamik site haritası oluşturabilirsiniz. Veritabanı bağlantısı oluşturup urlleri SELECT Sql komutu ile alarak bu urller ile sitemap.xml oluşturabilirsiniz.

Sonrasında ise site haritanızı htaccess içerisinde yönlendirme yapmanız gerekir.

WordPress gibi İçerik yönetim sistemleri için site haritası oluşturmak için seo eklentilerini veya sitemap özelinde mevcut eklentileri kullanabilirsiniz. Google Xml sitemap, yoast seo, all in one seo, premium seo, rankmath seo gibi örnekler mevcuttur.

Site Haritası Oluşturucu

gibi araçlar ile çevrimiçi ve çevrimdışı site haritası oluşturabilirsiniz.

Site Haritasını Web Sitesine Yüklemek

Web basındırma hizmeti vasıtasıyla panelden site kök dizinine yükleyebilir veya ftp dosya yöneticisinden faydalanabiliriz. Ekleme işleminden sonra robots.txt dosyasında belirtmeniz botlar tarafından kolayca bulunmasını sağlar.

Site Haritası Google’a Nasıl Bildirilir

search console Site haritası ekleme alanı

Öncelikle search console hesabınızı onaylayarak açmanız gerekir. Search console yardım klavuzumuza başvurabilirsiniz.

Search console panelinizde mülk seçimi yaptıktan sonra site haritaları kısmında yeni bir site haritası ekleyin kısmına site haritanızın urlini ekleyip gönder diyerek google’a bildirimde bulunabilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken site haritasının önünde /xml/sitemap.xml şeklinde klasör veya yol olup olmadığı. eğer getirildi şeklinde urllere cevap dönüldü ise problemsiz ekleme işlemi gerçekleşmiştir.

search console yeni Site haritası ekleme

Noindex Url İçeren Site Haritası Deindeksasyona Sebep Olur

Garry İllyes Site haritasına girilen tüm urllerin daha erken işleme alınacağını doğruladı. Dolayısıyla noindex barındıran urlleri geçici olarak barındırmanız gerekiorsa bir an önce çözülmesi lazım bir problem oluşuyor.

Google botlarının bir siteyi taraması ve indeks alması uzun sürebilir. Bu nedenle site haritası yüklemek sitemizin taranması açısından oldukça önemli hale geldi.

Site Haritası Hatırlatmalar

Site haritamız optimize etmek, varolan kriterleri dikkat almak oldukça önemli. Nedir site haritamızda dikkate almamız gerekenler bir daha inceleyelim. Zira tarama bütçesi(Crawl Budget) sitemizin güncel haliyle serp sonuçlarında daha iyi yer alması açısından önemli.

  • 200 response status code dışında (3xx,4xx,5xx) durum kodu dönen url bulunmamalı,
  • Robots.txt içerisinde botların erişmesini istediğimiz tüm urller yeralmalı,
  • Tüm urller loc ve lastmod etiketlerine sahip olmalı,
  • Site haritasında niteliksiz(iletişim, hakkımızda) gibi sayfaları yerine(landing page, blog, seo gibi) olmalı,
  • Paging(sayfalama) , parametre içeren urller yer almamalı,
  • Tek bir site haritası 50.000 url içeremez ve 50mb boyutu geçmemeli,
  • Image(resim) dosyaları için ayrı bir site haritası oluşturulmalı,
  • Alt domain içerisinde yer alan urller sitemapte olmamalı,
  • Site haritası protokollerini inceleyebilirsiniz.

Siteniz için seo yapmak istiyorsanız seo hakkında bilgi almak için tıklayınız. Canlı destek hattımızdan tüm sorularınızı yöneltebilirsiniz.

Başa dön tuşu